fredag 14 maj 2010

De fyra hörnen

Sydvästra.

Bästa pick-nicken med verkligt god hemgjord smörgåstårta, dvs en kvarbliven rest från namngivningsfest hos granne till vår vän M, som körde bilen genom hela Skåne. Den delikata smörgåstårtan intogs i snålblåsten på Ljungskogens strandbad, där alla badhytter är vita och har välvda tak.

Sydöstra.

Morgon över Backåkra. Dimman lättar. Om en stund kommer solen. Och bakom kullarna väntar en överraskning - mängder av backsippsruggar. Har aldrig sett så mycket backsippor förut. Vackert för alla kor som betade i hagen.

Nordöstra.

Snapphaneeken finns i Vanås. Eken är femhundra år gammal, eller äldre. Under 1600-talets krig mellan Sverige och Danmark hängdes s k snapphanar i den här eken. Redan då måste den alltså ha varit ganska stor. Skåne blev (som alla vet?) en helt integrerad del av det land vi kallar Sverige så sent som 1719.

Nordvästra.

Här sänker sig dimman över havet, duggregnet märks först inte men kryper sedan in under kläderna. På Hemmeslövsstrand får inga hundar eller hästar vara, och det vill de inte heller en dag som denna. Grå himmel, grått hav. Plus fem grader. Och duggregn, som sagt.

3 kommentarer:

  1. Liet orättvist mot sydvästra hörnet, att inte bli illustrerat med en landskapsbild. Men å andra sidan representerar det den mest välmående delen av Skåne - Vellinge kommun. Så välmående att man inte anser sig ha plats för ensamkommande flyktingbarn. Vet skäms!!

    SvaraRadera
  2. Bild nr 2 var jättefin! Så enkel.

    SvaraRadera
  3. Jonas: Det var kanske blåsten och kylan som gjorde fotograferandet begränsat, men jag gillar smörgåstårtebilden. Lite symboliskt kan den ju tolkas som att vi alla får något av varandra, även om vi inte alltid vet vem givaren eller mottagaren är. Genom denna smörgåstårta är förenade med några, för oss, alldeles okända människor. Så är det i Vellinge också, även om några människor inte tror det.

    Petra: Tack! Backåkra är en vacker plats i Skåne. Åk genast dit, om du inte redan varit där.

    SvaraRadera