onsdag 24 mars 2010

Bebådelse

Bebådelse eller förutsägelse eller att annonsera sin ankomst. När maken och jag var på konstmuséet Uffizierna i Florens i höstas fastnade vi för alla skildringar av bebådelsen. Vi köpte till och med en bok med bebådelsebilder från konsthistoriens begynnelse fram till 1900-talet. Det finns många fina bilder där, t ex den här ovan av Sandro Botticelli, troligen målad 1490. Jag är i vanliga fall inte särskilt förtjust i renässanskonst, men Botticellis tavla av bebådelsen tycker jag mycket om. Själva centrum i bilden är tomrummet mellan Marias och ängeln Gabriels händer. De är båda fullt koncentrerade på det som sker mellan deras händer. Är det där förutsägelsen sker? Eller ska det symbolisera att de försiktigt håller i ett mycket litet barn? Eller är det själva livsgnistan från gud som ängeln förmedlar till Maria? Det är spännande med en bild där tomrummet säger mer än det som är runt omkring. Det är också spännande med ord. Som det italienska ordet annunciazione som även finns i engelskans announcement och som betyder just bebådelse. Och som finns även i det svenska uttrycket "att annonsera sin ankomst".

2 kommentarer:

  1. Gick en gång en teckningskurs i konsten att teckna med vänster hjärnhalva (eller var det höger). Det var ju trendigt ett tag. MEN, där lärde vi oss att titta på tomrummet mellan två objekt och rita det istället för konturerna av objektet. Det blev ju samma sak på ett vis, men ändå inte. Kanske att tecknandet blev friare när man bara tittade på en form istället för ett föremål.

    SvaraRadera
  2. Tomrum är spännande. Att titta på tomrummet mellan två objekt istället för konturerna, låter som att vända upp och ner på invanda föreställningar.

    SvaraRadera